Belladonna - Annejoke Smids    ★★★

Korte inhoud

Marietta is een jong meisje dat van huis weggelopen is. Ze komt terecht in La Serenissa, ook wel Venetië genoemd en wordt onmiddellijk verliefd op de stad. Door toeval komt Marietta terecht in Casa Battistello, waar ze als keukenhulpje mag beginnen werken. Al snel merkt men dat Marietta over een zeer goede kennis van kruiden beschikt en allerlei drankjes met verschillende uitwerkingen kan maken. Aanvankelijk vraagt men vooral naar geneeskrachtige drankjes, maar na een tijdje worden de opdrachten minder onschuldig waardoor Marietta ook in de problemen raakt. Als ze bovendien een relatie begint met Sandro, het liefje van haar beste vriendin Lucia, zijn de poppen helemaal aan het dansen …

 

Tijd en ruimte

In dit historische verhaal kiest de auteur voor een concrete tijd en ruimte, namelijk Venetië circa 1750. Zodra de omslag van het boek wordt opengeslagen, staat op de binnenkant  van de kaft een oude, getekende kaart van Venetië. Op deze kaart zijn de verschillende plaatsen waar het verhaal zich afspeelt, aangeduid. Sommige plaatsen bestaan vandaag de dag nog steeds zoals o.a. de ponte dei sospiri, Rialtobrug, Canal Grande en het San Marco plein. De woonplaatsen van de rijke Venetiaanse kooplieden zoals Casa Battistello, palazzo Grimori en het palazzo van lord Cullytruffle zijn dan weer fictief.

De auteur heeft bovendien veel onderzoek naar gedaan de tijdgeest van het 18e eeuwse Venetië. Er zijn veel details opgenomen in het boek die in werkelijkheid toen ook werden gedaan. Bijvoorbeeld enkele druppels Belladonna op de pupillen van het oog laten vallen om een donkerder en glanzender effect te bekomen. Achteraan het boek wer ook een verklarende woordenlijst opgenomen. Deze lijst geeft de lezer extra uitleg bij enkele Italiaanse woorden (bijv. Bocca del Leone, pozzi, …) maar ook bij woorden die eerder te maken hebben met de politiek in die tijd (bijv. Grote Raad, Raad van Tien, Dogenpaleis, …).

 

Hoofdthema

In de leeslijst heb ik drie trefwoorden opgesomd die je aan het thema van Belladonna kan toeschrijven, namelijk Venetië, intriges en kruiden. Hoewel er bij de meeste verhalen een duidelijk thema naar voor springt, vind ik het in dit verhaal niet zo gemakkelijk om één thema aan te duiden. Het boek gaat nu eenmaal én over Venetië én over kruiden én over intriges.

In het boek verwondert Marietta zich meer dan eens over de schoonheid van de stad. Ze doet namelijk niets liever dan in haar vrije uren door de stad te kuieren en op zoek te gaan naar kruiden die ze nodig heeft om haar drankjes te maken. Helaas zijn er in Venetië veel rijke families die elkaar de loef af willen steken en dan komt een ‘gifmengster’ zoals Marietta handig van pas. Marietta wordt door verschillende personen benaderd die telkens vreemde verzoeken hebben. Daardoor belandt Marietta zelf in een hachelijke situatie en wordt het moeilijk de mensen van haar onschuld te overtuigen. 

 

Appreciatie

Ik heb het boek drie sterren gegeven omdat er heel wat elementen in het verhaal zitten die het naar mijn mening tot een goed boek maken. Enerzijds is er het historische aspect van het boek, namelijk het achttiende-eeuwse Venetië. Zoals ik reeds vermeldde, houdt de auteur zeer veel rekening met de tijdgeest van toen. In het boek wordt dit vertaald door zeer kleurrijke en gedetailleerde beschrijvingen van de kledij, huizen, gondels, enz. waardoor het voor de lezer erg gemakkelijk wordt om zich in het verhaal in te leven.

Anderzijds zijn er ook wat mindere kantjes aan het boek. Zo opent de auteur elk hoofdstuk met een beschrijving van een specifieke plant. Hoewel het telkens maar een korte beschrijving van hoogstens vijf regels is, wordt het verhaal steeds onderbroken. Bovendien zou je je kunnen afvragen of de auteur deze omschrijvingen niet beter had kunnen weglaten, aangezien het geen extra waarde aan het verhaal geeft. Ook vind ik dat sommige verhaallijnen niet even goed zijn uitgewerkt, bijvoorbeeld de dood van signor Montalto of waarom signor Rollo zoveel moeite doet om Marietta uit de gevangenis te halen, terwijl het slechts een keukenhulpje is en hij daar verder helemaal geen band mee heeft. Naast het feit dat sommige verhaallijnen niet zo goed zijn uitgewerkt, zijn er dan weer passages die erg voor de hand liggen en dat vind ik wel jammer.

Al bij al kan ik zeer goed begrijpen dat dit boek bekroond werd door de Kinder- en Jeugdjury in de categorie van 12 tot 14 jaar. Kinderen op die leeftijd hebben immers een heel andere kijk op verhalen dan volwassenen. In veel recensies over dit boek lees ik dat het een ‘spannend’, ‘zeer kleurrijk’ en ‘vlot geschreven’ is en daar kan ik me volledig in vinden. Kortom is het zeker een leuk verhaal, maar eerder bestemd voor jonge lezers die op zoek zijn naar spanning en avontuur dan voor een iets ouder publiek