Matador - Het Gevolg ★★★★
Jeugdtheater: Het Gevolg
Regie en tekst: Stijn Van de Wiel
Spel: Greg Timmermans (Davy)
Liesje De Backer (An)
Bert Dobbelaere (Peter)
Dramaturgie: Bram Verschueren
Uitvoering: donderdag 8 mei 2014
Plaats: De Studio, Antwerpen
Op aanraden van Inge Bulens ben ik donderdag 8 mei naar het toneelstuk Matador gaan kijken. Deze voorstelling is een productie van Het Gevolg, een theatergezelschap dat theater voor jeugd aanbiedt. Hoewel er heel de voorstelling lang slechts één decor gebruikt wordt, stoort dit zeker niet.
In haar recensie bespreekt Els Van Steenberghe hoe dit decor tot stand is gekomen. Zij is daarom gaan praten met scenograaf en vormgever, Jan De Brabander die uit de doeken doet waar hij zijn inspiratie voor het decor vandaan haalde. Hij baseerde zich vooral op het ‘tuinkot’ van zijn eigen grootvader, die daar –net als de ouders van het personage Davy – alles verzamelde wat hij maar bijhouden kon (Van Steenberghe, 2013).
Het verhaal op zich zit ook goed in elkaar: Davy, gespeeld door Greg Timmermans, droomt ervan om matador te worden, maar zijn ouders hebben andere plannen met hem: zij willen dat hij de winkel overneemt. Bovendien hebben ze zijn leven al tot in de puntjes gepland. Van koffiezetapparaten tot wasmachines: alles zit keurig in dozen op de zolder te wachten totdat Davy ze gebruiken zal. Om de shock nog groter te maken, zitten zijn toekomstige vrouw en zoon ook al te wachten in dozen.
Volgens cultuurhuis De Warande is Matador “een absurd komische, maar schrijnende voorstelling over de worsteling van jongeren om uit de controlegreep van hun ouders te ontsnappen”. Ik kan niet anders dan me bij deze uitspraak aan te sluiten. Absurd omdat de personages zich ervan bewust zijn dat er publiek in de zaal zit. Ze wenden zich vaak tot het publiek en voeren er conversaties mee (metafictie). Bovendien spelen de acteurs (met uitzondering van Greg Timmermans) meerdere rollen. Naast vrouw en zoon zijn ze op een bepaald moment de moeder en vader van Davy. Dit laatste zorgt voor komische taferelen zeker wanneer vrouw en zoon elkaar voluit op de mond beginnen kussen. Ook de dialogen en de passages waarin Davy slaande ruzie maakt met zijn vrouw en zoon zijn lachwekkend. Zo vond ik het een prestatie van Liesje De Backer om zulke woede-uitbarstingen na te spelen, zonder ook maar een moment naar lucht te moeten happen.
Tegelijkertijd stelt deze voorstelling jongeren de vraag in hoeverre zij hun dromen kunnen nastreven. Staan hun ouders achter de gemaakte keuzes van hun kind, of niet? Misschien dat veel jongeren zich niet in de situatie van Davy herkennen, al kan de ‘manipulatie’ van ouders zich ook op heel subtiel vlak voordoen, namelijk op gebied van de studiekeuze. Moeten kinderen eerst Latijn proberen? Of mogen ze dit zelf bepalen?
Kortom zorgden al deze elementen samen voor een zeer geslaagde voorstelling. Deze eerste kennismaking met theatergezelschap Het Gevolg was zeer positief. Ik ben van plan om in de toekomst zeker nog eens een voorstelling te bezoeken. Bovendien is het een aanrader om dit te doen met leerlingen uit het secundair onderwijs. Afhankelijk van de voorstellingen die spelen, zou je dit kunnen koppelen aan vakken op school en daar nadien een nabespreking over houden.
Recensies:
Van Steenberghe, E. (21 februari 2013). Het rommelkot van grootvader als inspiratiebron. Opgeroepen op 9 mei 2014 van Focus Knack.be: https://focus.knack.be/entertainment/podiumkunsten/els-van-steenberghe/het-rommelkot-van-grootvader-als-inspiratiebron/opinie-4000247384451.htm.
Z.n. (2013). Het Gevolg. Matador. Opgeroepen op 9 mei 2014 van De Warande: https://www.warande.be/activiteit/het-gevolg-13.