De Melkweg - Bart Moeyaert ★★★★
Korte inhoud
De Melkweg vertelt het verhaal van twee broers, Oscar en Bossie, en hun vriendinnetje Geesje. De drie kinderen brengen de grote vakantie samen door in hun denkbeeldig clubhuis, de Melkweg. Dag in dag uit zitten ze samen op dat ene muurtje hun omgeving gade te slaan. Ze verzinnen de meest gekke verhalen over toevallig voorbijgangers zoals Nancy Sinatra en Jeckyll, een oude dame die elke dag op hetzelfde tijdstip haar hond uitlaat. Wanneer ze op een dag niet voorbij wandelt, proberen de kinderen te achterhalen wat er met haar gebeurd zou kunnen zijn …
Tijd en ruimte
De periode waarin de gebeurtenissen zich afspelen is ergens op het einde van de grote vakantie, maar meer informatie krijgt de lezer niet. De enige verwijzingen naar tijd worden slechts heel vaag beschreven in het boek en zijn eigenlijk te verwaarlozen. Over de ruimte waar het verhaal zich afspeelt komt de lezer iets meer te weten. De belangrijkste plaats van het verhaal is een straatje, De Melkweg genaamd. Dit straatje ligt achter een magazijn waar oud ijzer wordt achtergelaten en gesorteerd.
Hoofdthema
Het thema dat hier naar mijn mening het duidelijkst naar voor komt is de kinderlijke onschuld. Bossie, Oskar en Geesje zijn drie jonge kinderen die elkaar gezelschap houden in de zomervakantie. Ze verzinnen de meest ongeloofwaardige verhalen, spelen spelletjes en gaan weddenschappen met elkaar aan. Om te weten te komen wie er de weddenschap wint, moeten ze op een gegeven moment ook op onderzoek uit. Wanneer blijkt dat Geesje het niet bij het rechte eind heeft, worden de broers twee handen op een buik en beginnen Geesje te plagen, zo hard dat het meisje er op een gegeven moment genoeg van heeft. Helaas is dit niet zo mooi wat de jongens gedaan hebben, maar dat is nu eenmaal hoe kinderen met elkaar omgaan: rechttoe en rechtaan.
Naast de ruzie met Geesje, hebben Bossie en Oskar ook thuis hun problemen. Met een mama die in Italië zit om na te denken over haar huwelijk en een vader die veel werk heeft, dragen de jongens een groot verdriet met zich mee. Ze proberen er zo weinig mogelijk over te praten en te denken, want dat maak de pijn alleen maar erger. Ze kunnen alleen maar hopen dat hun mama weer snel voor de deur staat en alles weer wordt zoals vroeger.
Appreciatie
Ik vond dit een hartverwarmend boek. Bart Moeyaert kan op zo’n mooie manier de gedachten en gevoelens van Oskar (= ik-verteller) omschrijven dat ze tastbaar worden. Daardoor werd het heel gemakkelijk om me in te leven in het verhaal. Bovendien is dit verhaal recht uit het leven gegrepen (buiten spelen met vrienden, problemen tussen de ouders, … ). Deze situaties spelen zich heel dicht bij de leefwereld van jongeren af. Hoewel dit een kort verhaal is, krijg je als lezer alle informatie die je nodig hebt. Het is duidelijk en vlot geschreven en het leest als een trein. De hoofdstukken zijn kort en krachtig en worden bovendien met één woord aangeduid. Bart Moeyaert heeft deze woorden zorgvuldig gekozen, want ze geven perfect weer waar het desbetreffende hoofdstuk over gaat.
De Morgen geeft als recensie: “Iedereen moet De Melkweg lezen. Vaders, moeders en hun kinderen. Bij voorkeur samen bovendien […]” en ik kan niet anders dan me bij deze mening aan te sluiten. De Melkweg mag dan wel geklasseerd worden als een jeugdboek, toch denk ik dat oudere mensen dit verhaal beter weten te appreciëren dan jongeren zelf. Het boek bevat immers geen actie en zullen de meeste jongeren het als saai ervaren. Het lezen in gezinsverband kan de jongere er echter attent op maken dat dit verhaal niet zo saai is als het lijkt, maar dat het uit het leven gegrepen is met als doel na te denken over belangrijke zaken in het leven zoals vriendschap en liefde.